Diplomerad Modedesigner

Yrkesutbildning – Diplomerad Modedesigner (Fashion Designer)


Om du vill arbeta i Modebranschen som anställd eller egen företagare i Sverige eller internationellt har vi utbildningen för dig.

Deltidsutbildning på distans i digital Kursportal under en termin. Du kan också läsa snabbare eller långsammare eftersom du avgör studietakten.


KURSPORTALEN

Du kommer att få se filmer och med tal skärminspelade föreläsningar i Powerpoint. Alla bilder i föreläsningsmaterialet finns även tillgängliga som stillbilder. Du gör övningsuppgifter och skickar in inlämningsuppgifter direkt i Kursportalen. Slutprov för Diplomering som du skickar in eller kommer till Stockholm och visar upp när kursgruppen som läser med helgträffar har sin examensvisning.


I Kursportalen har du tillgång till en community med andra studenter samt support via chatt eller mail. Här gör du också olika Quiz för att stämma av din kunskapsnivå. Du kan gå tillbaka och se filmer och föreläsningar samt stillbilder hur många gånger som helst under ett år.


Du startar utbildningen när du vill och du avgör själv studietakten. Oavsett om du läser på distans med helgträffar eller på ren distans i vår Kursportal är innehållet detsamma.


Utbildningen omfattar många olika ämnen vilket framgår av kursplanen här nedan. En bred Modedesignutbildning. Många övningar och inlämningsuppgifter ger dig en inblick i den miljö du kommer att mötas av när du senare kommer att arbeta i branschen.


Du kommer under utbildningens gång att skapa en egen kollektion och även ett eget varumärke om du vill det. Du kommer att bygga din portfolio som kommer att innehålla de samlade arbetena som visar din kompetens och utbildningsnivå för framtida arbetsgivare och andra intressenter.


Varje modul avslutas med en eller flera uppgifter som ska skickas in för bedömning och feedback. Som examensarbete väljer du om du vill skapa något inom Womenswear fashion and accessoires alternativt Menswear fashion and accessories. Du skapar först din kollektion på papper och sedan i 3D i datorn för att sedan gå vidare med mönster och mått för att slutligen sy upp kollektionen. Utbildningen bedrivs på deltid. Räkna med att du måste lägga minst 40 timmar på hemarbeten mellan varje modul.


Att skapa din egna kollektion är en del av många olika ämnesområden i utbildningen vilket framgår i kursplanen.


Efter examen har du goda möjligheter till jobb som anställd eller egen företagare. Utbildningen fokuserar på att du ska kunna ha ett arbete och inkomst i Modedesignbranschen.


Utvecklingen av din konstnärliga talang och förmåga är viktigt för oss. Vi vill att du efter examen ska utvecklats till en självständig kreatör som kan vara med och påverka och utvecka Modedesignbranschen i dag och i framtiden.


Kontinuerligt under utbildningen har du support och handledning av Inredningsakademins personal.Exempel på arbeten efter examen:

Efter examen väntar många olika yrkesroller och arbetsplatser hos design- och konfektionsföretag i Sverige eller utomlands.


Några exempel:

 • Modedesigner med egen kollektion
 • Anställd på ett Modehus i Sverige eller utomlands
 • Stylist
 • Kostymör
 • Inköpare
 • Mönsterkonstuktör
 • Skräddare
 • Marknadsförare
 • Konsult
 • Etc

Kursplan


MODUL 1:

FASHIONDESIGN

Kreativ design

Designprocessen

Modedesign

Modehistoria

Womenswear fashion

Menswear fashion

Accessoirer

Yrkesinriktad orientering

Hemläxor

  

MODUL 2:

CLOTHES DESIGN

Frihandsteckning

Modeteckning

Kollektionsprocessen

Materialkännedom

Modetextil

Klädsömnad

Färglära

Mallar

Grundmönster

Mönsterklippning

Måttagning

Produktion och teknik

Storleksspecifikationer

Drapering

Hemläxor

 

MODUL 3:

VISUAL COMMUNICATION

Digital portfolio

3D-design

Grafisk design

Printdesign

Webdesign

Fotokurs

Moodboard

Sampleboard

Presentations-PM

Hemläxor

  

MODUL 4:

BUSINESS AND MARKETING

Ekonomisk baskurs

Budget och kalkylering

Marknadsföring

Anställd eller egen företagare

Affärskunskap

Starta eget företag

Att skapa ett varumärke

Säljteknik

Sociala medier

Visual merchandising

E-handel

Hemläxor

  

MODUL 5:

FASHION SHOW

Hairstyling

Manikyr och pedikyr

Make-up

Runway styling

Modefotograferingskurs

 

Efter modul 5 skickar du in ditt examensarbete


Målgrupp

Om du är intresserad av att arbeta i Modebranschen erbjuder vi en bred utbildning som ger dig goda förutsättningar att få anställning på ett modehus i Sverige eller internationellt. Eftersom du under utbildningens gång kommer att ta fram en egen kollektion inom Womenswear eller Menswear och accessoirs har du även goda förutsättningar till en karriär som egen företagare. Utbildningen fem moduler bygger upp din kunskapsnivå från en överblick av modebranschen och vidare till klädkollektion, visuell kommunikation och ekonomi samt företagande. Modul sex innehåller bl a ditt examensarbete.

Examen

Efter självstudier, genomförda hemuppgifter, praktik och övningar med godkänt resultat ger dig Yrkesutbildningen Diplomerad Modedesigner. (Diploma Fashion Designer).

Kursavgift

Kursavgiften för Diplomerad Modedesigner med 5 moduler är 29 000 kr inkl. moms. Betalning i förskott mot faktura inför varje modul (5 totalt) med 5800 kr inkl moms per modul eller hela utbildningen mot en faktura. Avbetalning på 12 månader kan erbjudas med 2500 kr per månad.


I kursavgiften ingår:

 • Föreläsningsmaterial i Kursportalen
 • Quiz i Kursportalen
 • Community i Kursportalen
 • Övningsmaterial
 • Inlämningsuppgifter
 • Kurslitteratur som postas hem till dig
 • Kontinuerlig support via Kursportalen, mail och telefon samt yrkesvägledning

Tillkommer materialkostnad för dina hemarbeten och examensarbetet.

Anmälan

Kontakta oss på något av följande sätt: info@inredningsakademin.se eller ring 0770-770180 vx. Alternativt använd formuläret nedan.

Inga förkunskaper behövs. En del fördjupningslitteratur är på engelska. Antagning sker i anmälningsordning tills dess att kursgruppen är fullbokad. Skicka ett personligt brev på max en A4-sida där du beskriver vad MODE är för dig och vad du vill uppnå genom att gå utbildningen